Nieuws uit Limburg

Tijdens Dé Week van de Vrijwilliger laten we samen zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden.
Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie.
Ze zetten hun talenten in en doen dat meestal met veel plezier en voldoening.
Om al die mensen, die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen, te bedanken is er Dé Week.
Maria Smets viert haar 100ste verjaardag
Maria Smets, beter bekend als Marie, werd geboren op 15 februari 1921 in Diepenbeek in een gezin van 8 kinderen met zes oudere broers en één jongere zus.

In de jaren dertig diende de hele familie voor de aanleg van het Albertkanaal te verhuizen van wat nu “achter het kanaal“ wordt genoemd naar Rooierheide. 
Daar is Marie altijd blijven wonen, ook na haar huwelijk in december 1945 met Guillaume Surinx (+1993) samen met hun drie kinderen, twee zonen en een dochter.  
Haar allergrootste hobby was toneel, ze kon acteren als geen ander. Van in haar jonge jaren bij de Kajotsters en KAV en later bij toneelgroep De Royerheikes waar ze op de planken stond tot en met de leeftijd van 93 jaar.  
Het sociale leven liet Marie niet aan haar voorbij gaan. Zo was ze 70 jaar kernlid van KAV waarvan 20 jaar voorzitster en hielp ze bij alle parochiale activiteiten, Marie was gedurende vele jaren een vaste waarde om frieten te bakken op de Vlaamse kermis.  
Marie verblijft en geniet momenteel van de goede zorgen in woonzorgcentrum De Visserij te Diepenbeek. (bron: hbvl) 
 
We wensen Marie nog vele gezonde jaren toe.
De gevolgen van covid-19 in de cultuursector
Crisiscel Cultuur: "We vroegen groen licht maar kregen time-out" 
(update 26-02-2021) 
De cultuursector reageert teleurgesteld op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen versoepelingen aan te kondigen. "We vroegen groen licht en kregen een time-out", stelt de Crisiscel Cultuur in een eerste reactie. 
De cultuursector had gehoopt om vandaag een perspectief of tijdspad te krijgen voor een (voorzichtige) heropstart van de sector, maar door de ongunstige coronacijfers heeft het Overlegcomité beslist om voorlopig geen versoepelingen door te voeren. 
"We begrijpen dat het moeilijk is met zekerheid data te plakken op mogelijke heropeningen van onze sector. Maar een bevestiging van dat routepad - dat houvast zou bieden aan alle cultuurwerkers in een sector die veel voorbereidingstijd nodig heeft bij heropening - was het minimum dat we verwachtten", reageert de Crisiscel Cultuur. 
De sector herhaalt dat ze de nodige expertise en de nodige protocollen hebben, maar dat ze gedwongen zijn om "aan de zijlijn toe te kijken". "Dat we hier nu geen rol kunnen en mogen in spelen, valt dubbel zwaar", klinkt het. 
Nu het perspectief uitblijft, dringt de sector aan op "bijgestuurde steunmaatregelen" voor de mensen en organisaties in de culturele sector. 
 
Wat houd dit nog steeds in voor het amateurtheater: 
- Alle fysieke activiteiten zijn verboden:  
repetities, workshops, (bestuurs)vergaderingen, stuklezen, zowel binnen als buiten. 
Online kunnen nog wel vergaderingen of leesrepetities doorgaan 
 
- Alle publieks evenementen zijn verboden binnen en buiten. 

Vlaamse toneelauteurs in de kijker
februari 2021
Deze maand zijn dit
Rudy Goes
(°Oostende 1958) 
 
Op mijn 17de beginnen acteren in het amateurtoneel te Oostende, nadien ook regisseren. 
Eerst voor onderwijzer gestudeerd, maar het onderwijs lag mij absoluut niet. 
Op mijn 28ste gekozen voor een carrièreswitch en acteursstudies begonnen te Antwerpen, bij Dora Van der Groen. 
Als reactie op de frustrerende toneelschoolperiode, met medestudenten in 1988 de groep 'Le Mal du Siècle' opgericht, en er 9 jaar bij gewerkt als regisseur. 
Ondertussen ook theaterwetenschappen en scenografie gestudeerd. 
Als acteur, regisseur en een paar keer als technieker gewerkt bij De Korre, het Mechels Jeugdtheater, de Blauwe Maandag Cie, Malpertuis, Torka T., De Stichting-Hollandia, Fakkeltheater, Educatief theater Antwerpen, Theater van A tot Z. 

 
 
Lees hier verder

De toneelstukken van Rudy zijn opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg 
Stijn Cuypers
Ik ben Stijn Cuypers, en ik geef het eerlijk toe, ik ben een theaterfanaat. Ik ben samen met mijn ouders en zus opgegroeid in het gezellige Lint. Op jonge leeftijd maakte ik al menig familiefeest onveilig met ter plekke bedachte toneel- of goochelvoorstellingen, tot groot jolijt van mijn neefjes en nichtjes en tot nog grotere ergernis bij mijn nonkels en tantes. Eigenlijk wou ik gewoon in het middelpunt van de belangstelling staan. Nadat ik thuis verschillende kartonnen dozen, gordijnen, knuffels en alles wat ik in mijn handen kon krijgen had versleten tijdens het nabootsen van afleveringen van Samson en Gert, kwam er in het eerste middelbaar eindelijk een oplossing voor mijn drang naar toneel. Ik maakte er kennis met mijn leerkracht godsdienst die daarnaast ook de regisseur van het schooltoneel bleek te zijn. Het zou mijn eerste theatervoorstelling worden, waarbij mijn belangrijkste bijdrage eruit bestond een volledige bus Axe deodorant leeg te spuiten in het publiek. Het stuk heette niet voor niks “Lastige mensen en co”.
 
Lees hier verder 

De toneelstukken van Stijn zijn opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg 
Nieuwe zaakvoerder voor het Toneelfonds Janssens 
 
Honderdveertig jaar is lang, zo lang bestaat het Toneelfonds al! 

Achtendertig jaar is ook al vrij lang… lang om eenzelfde job uit te oefenen, want inderdaad: in 1983 volgde Jessica haar vader op in het familiebedrijf dat in 1880 door Lodewijk werd opgericht. 

Per 1 januari 2021 is Jessica Janssens niet langer zaakvoerder van het Toneelfonds. 
Vermits ook haar zus Daniëlle het bedrijf verlaat, komt daarmee voorgoed een einde aan het ‘familiaal’ karakter van het Toneelfonds. 

Zelf zegt ze hierover: 
Met ‘corona’ heeft dit niets te maken. Het is gewoon tijd voor iets anders. 
Ik wil iedereen van harte bedanken voor de fijne samenwerking al die jaren en ook voor de loyaliteit die ik van zoveel auteurs en collega’s mocht ondervinden. 

De nieuwe zaakvoerder wordt Peter Stoop, een man met heel veel ervaring in de toneelwereld, als toneeluitgever en als beheerder van opvoeringsrechten. 
U kan hem bereiken via Peter.Stoop@toneelfonds.be 

Medewerker Chris Ledure blijft uw vertrouwd aanspreekpunt. 
Hij is te bereiken via Chris.Ledure@toneelfonds.be 
Digitale leesbibliotheek Toneel Limburg
- Aangesloten groepen/leden kunnen brochures digitaal lezen via het inlogsysteem     op de pagina auteurs.  (reeds een 800 tal beschikbare brochures)

Veel leesplezier.
-----------------------------------------------
- Een leesbrochure aanvragen kan meestal ook bij de auteur zelf.
 ----------------------------------------------- 
- Op de facebook pagina van Nieuwe Vlaamse toneelwerken stellen verschillende auteurs hun recentste werken aan u voor.  

Nieuws
Nieuws uit uw groep mag u doorgeven  
naar: info@toneellimburg.be
We plaatsen dit graag op onze nieuwspagina
Data om in het oog te houden
Ontmoetingsmoment
Op 4 september 2021 zal voor de tweede keer het ontmoetingsmoment van Limburgse amateurtoneelgroepen plaatsvinden. 
Dit zal opnieuw doogaan in: 
Ontmoetingscentrum Stokrode 
Sint-Amandusstraat 18 
3511 Hasselt 
Van 18u tot ......
Repertoiredag
Kom op 4 september 2021 kennis maken met onze Vlaamse toneelauteurs. 
Zij zullen aanwezig zijn in: 
Ontmoetingscentrum Stokrode 
Sint-Amandusstraat 18 
3511 Hasselt 
Van 13u tot 17u
Huldigingen in 2021
Nog geen huldigingen