Nieuws uit Limburg

Nieuw op deze website 

Aangeven auteursrechten via unisono kan vanaf nu ook via de link in de menubalk "Auteursrechten" om rechtstreeks uw aangifte te doen. U zal daar ook de geldende prijzen voor opvoeringen en muziek terug vinden.
Luc Van Balberghe halveert auteursrechten
We mogen weer toneel gaan kijken voor een volle zaal! 
Dit najaar kunnen we opnieuw met volle ambitie van start gaan. 
Neem zeker eens een kijkje in de leesbib van Toneel Limburg voor een van zijn stukken. Van historisch drama tot knotsgekke komedie, van wagenspel tot namiddagvullend kindertoneel, eenakters, monologen … 
Bovendien betaal je tot einde 2022 op al zijn stukken maar de helft van de auteursrechten! 

Toneelauteurs in de kijker
Frie Viccy & Nester Kempens
Frie Viccy werd geboren in 1978 ergens in de Kempen 
Al vroeg in haar jonge leven schreef ze verhaaltjes voor kinderen. Ze had een oeverloze fantasie en zette al op jonge leeftijd haar eerste stappen in het milieu waar er schooltoneel werd gespeeld en waar zij dan de regie deed. De korte verhaaltjes spraken iedereen aan wat al een eerste aanzet was om zich later te profileren als toneelauteur. 
Als adolescent behaalde zij de titel van Meester in de Audiovisuele kunsten.  
 
Nester Kempens werd ook geboren in de Kempen in 1979. 
Zijn onwaarschijnlijke fantasie over wat men met humor kon bereiken ontdekte hij tijdens de vele familiefeestjes waar hij steeds de spring-in’t-veld was die de aanwezigen uren kon amuseren met zijn memorabele vertellingen en zelf verzonnen grappen die menig aanwezige van z’n stoel deed vallen van de pret. 
Behaalde een diploma Graduaat in de Scheikunde. 

Lees hier verder
Toneelstukken in de kijker
Jeroen Maes
Oost West, Thuis Best Vanaf nu beschikbaar voor liefhebbersgezelschappen 
komedie met 3D en 2H 
 
Korte inhoud: 
Jean en Jenny De Bie knijpen er steevast met het voorjaar voor enkele weken tussenuit. Tot voor kort steeds naar dezelfde plek, het door Jean zo geliefde Spaanse Calpe. Vorig jaar echter zijn ze ,door een vervelend virus, in eigen land moeten blijven. Deze ‘staycation’ is Jenny zodanig goed bevallen dat ze dit jaar een wandelvakantie geboekt heeft bij ‘De Molse Meren’. Dit uiteraard zeer tegen de zin van Jean, maar Jenny’s wil is wet! Als op de dag van vertrek de huisvriend Alex nog snel even binnenspringt ziet Jean een kans om dit vertrek enigszins uit te stellen. Alex is echter niet van plan lang te blijven zijn minnares wacht hem op in de auto. 
Jenny mag haar zeker niet tegen het lijf lopen want zij is de beste vriendin van Rita, de vrouw van Alex. Als dit door omstandigheden toch gebeurt, gaan de poppen aan het dansen en moeten beide boezemvrienden zich in duizend bochten wringen om zich uit deze situatie te redden. Maar of hen dat lukt ….? 
‘Oost West, thuis best’ is een heerlijke situatiekomedie. Boordevol misverstanden, volgehouden leugens en kleurrijke, herkenbare personages.


Toneelstuk is opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg. 
Frie Viccy & Nester Kempens
Op dood spoor  Nieuw 2022
komedie met 6D en 1H (alternatieve bezetting mogelijk)

Korte inhoud: 
De relatie tussen het gehuwde koppel Angeliek en Joeri hangt aan een zijden draadje. Door enkele financiële blunders en het ontslag van Joeri zijn ze in een uitzichtloze situatie beland. Een zware last om te dragen, zeker voor Angeliek met haar ingebeelde reuma. Ze zien maar één oplossing en dat is in alle stilte deze aardbol verlaten. Maar zelfs op een treinspoor blijkt dat niet zomaar op wieltjes te lopen. Wordt hun plan gedwarsboomd als de eerste trein al halt houdt op enkele tientallen meters van het koppel? En wat als ze ontdekken dat ze thuis hun hondje eenzaam achter hebben gelaten en dan nog zonder eten? Ze willen hun dwaas plan uiteindelijk afblazen en liefst nog voor deze netelige situatie volledig ontaardt. Maar dan blijkt dat hun hachelijke toestand plots onomkeerbaar geworden is. Of zorgen enkele olijke passanten nog voor de redding…? 
 

Toneelstuk is opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg. 
Nester Kempens
Caviaar  
eenakter - komedie met 3D en 2H


Korte inhoud: 
Het koppel Tanja en Huub hebben hun buren beloofd dat zij hun brievenbus zullen ledigen terwijl de buren een week met vakantie zijn. Helaas gebeurt er iets met hun huisdier. Maar slim als ze zijn wordt dit al snel opgelost met de hulp van hun dochter Wendy. 
Als er dan ook nog een vreemd pakketje tussen de post steekt wordt het de nieuwsgierige Huub echt teveel en wil hij per se weten wat er in het postpakket zit. Hij gaat op onderzoek, maar misschien had hij dat beter niet gedaan…! 

Toneelstuk is opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg. 
Digitale leesbibliotheek Toneel Limburg
Bekijk hier de nieuwe stukken dit jaar uitgebracht. 
 
-Rechtstreeks inloggen voor de leesbib via de menubalk  
 
De mogelijkheid is er vanaf nu om vanuit de menubalk “Digitale Bib” in te loggen in de digitale leesbib. 
Hiervoor zal u niet meer eerst naar de auteurspagina moeten gaan. 
 
Lezen van deze digitale stukken is en blijft volledig gratis. De geplaatste stukken blijven ook steeds leesbaar. (reeds 1.300 beschikbare brochures)

Veel leesplezier.
-----------------------------------------------
- Een leesbrochure aanvragen kan meestal ook bij de auteur zelf.
 ----------------------------------------------- 
- Op de facebook pagina van Nieuwe Vlaamse toneelwerken stellen verschillende auteurs hun recentste werken aan u voor.  

Nieuws
Nieuws uit uw groep mag u doorgeven  
naar: info@toneellimburg.be
We plaatsen dit graag op onze nieuwspagina
Data om in het oog te houden
Ontmoetingsmoment
Voorzien april 2023
Repertoiredag
Voorzien april 2023
Huldigingen in 2022
24 april
André Wouters 50 jaar decorbouwer
bij 't Heusdens Volksteater