Nieuws uit Limburg

Huldigingen 
Voorbije huldigingen en vieringen kan u ook terug vinden onder "Archief"

Thalia Beverlo viert Gouden Jubileum 
In 1972 werd binnen de KWB Beverlo het idee besproken om met een revuegezelschap te starten. Een revuegezelschap kwam er niet maar men schakelde over naar toneel. Zo werd Thalia Beverlo geboren.  
In januari 1973 werd met “Diplomaten op oorlogspad” het eerste stuk opgevoerd. Pioniers waren Gaston Belfroid, Jos en Godfried Bamps, Eugeen Thielemans, Jeanne Baeten en Edgard Meukens. Deze laatste is nog steeds ere voorzitter. 
In 2022 bestond Thalia Beverlo 50 jaar. Door Corona kon dat toen niet gevierd worden en zo besloot het bestuur om de viering op te schuiven naar 2024. Dit jaar viert het amateurgezelschap immers 50 speeljaren. De voorbije 50 jaar speelde men maar liefst 72 producties. Sommige werden ook gespeeld in andere steden en gemeentes. Er werd deelgenomen aan wedstrijden en geëxperimenteerd met openluchttheater in het provinciaal domein Bokrijk. 
De tijd bleef echter niet stilstaan. Vorig jaar werd de vereniging omgevormd tot vzw “Toneelvereniging Thalia Beverlo”. Ze hebben 38 leden waarvan 16 acteurs, 12 decorbouwers en een eigen technische ploeg. De jongste actrice is 12 jaar en de oudste acteur is 78 jaar.  
Om de oudere spelers en bezoekers het aangenamer te maken, wordt er sinds vorige productie met individuele micro’s gespeeld. Iets wat zeer goed onthaald werd. Naast het podium worden grote schermen geplaatst waardoor acteurs die niet actief meespelen toch kunnen meedoen. Verder zijn er ook naast de scène acteurs actief.  
Door de invoering van een online ticketsysteem slaan ze verder de weg in van digitalisering. 
Als jubileumstuk spelen ze in maart “Martha en Mathilda” een blijspel van Pol Anrys in regie van Marleen Adriaens. 

Toneelauteur in de kijker
Krista Roelens
Een ‘toneelrat’ klinkt misschien wat negatief om Krista te typeren, 
laat het ons bij het wat vriendelijker ‘toneelmuis’ houden,  
zij het dan een ‘veld’muis, die haar inspiratie en ervaring vanop het veld gehaald heeft. 
Meer bepaald bij de drie toneelgroepen waar ze al decennialang deel van uitmaakt: 
-spelend lid bij toneelgroep Uylenspieghel Ingelmunster,  
-stichtend lid van toneelgroep Archoniko Emelgem ,  
-voorzitster en regisseur van kindertheater Taptoni Ingelmunster.  
Toneelspelen en - schrijven kronkelt als een rode draad door haar leven.  
Als kind schreef ze al korte verhaaltjes in kladschriftjes en schoolkrantjes.  
De vrachtwagen van nonkel H. diende als podium voor de sketches die ze ineenstak. De eerste toneelervaring deed ze zoals velen op in de jeugdbeweging en tijdens haar opleiding als leerkracht.  
Hoewel haar interesse naar het werken met kinderen ging, nam ze na een korte schoolloopbaan de boekenwinkel Clip in Ingelmunster over , waar ze inmiddels al meer dan 30 jaar achter de toonbank staat. 
Het werken met kinderen zette ze als hobby verder in kindertheater Taptoni, waar volwassenen en kinderen samen muzikaal toneel brengen. De stukken zijn meestal van haar hand en onder haar regie. 
Haar liefde voor muziek en toneel bundelt ze in de muzikale animatiegroep ‘Indigo’ waar ze samen met haar zus Nadine en een muzikant een muzikaal programma voor verenigingen brengt. 

Toneelstukken in de kijker
Davy Leers
Bleuberry Pie    nieuw   
komische actiethriller met 5D en 3H
 

Korte inhoud: 
Sophia is een adorabele filmregisseur en producer die wil doorbreken in Hollywood. Lou, een cameraman, mag meewerken aan een film van haar getiteld ‘Blueberry Pie’. Lou leert haar op de filmset kennen en wordt op slag verliefd op haar zoals veel mannen. Uiteraard beseft Lou dat zij veel te hoog gegrepen is voor een eenvoudige man als hij. Maar zij is naast haar fysieke verschijning ook lief, zachtaardig, grappig en kwetsbaar. Lou is aangenaam verbaasd dat zij als hem is, een ‘normale’ mens met gevoelens. Maar is dit effectief zo? 
Sophia houdt er namelijk een eigen verborgen agenda op na. De filmindustrie is tenslotte een hardcore business en zij is geen katje om zomaar zonder handschoenen aan te pakken. Zij heeft net als haar broer Matteo, een maffiabaas, een harde jeugd achter de rug. Het kat en muis spel kan beginnen. Steeds meer worden we meegezogen in een wereld die ons tot het uiterste puntje van onze stoel doet schuiven maar één waar de cynische lach nooit veraf is.  
 

Toneelstuk is opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg. 
Paul Coppens
In flanellen pyama nieuw
komedie met 3D en 15H

Korte inhoud: 
Twee koppels, die al jaren naaste buren zijn, trekken er regelmatig op uit voor hun ‘durf-tweedaagse’. Ze bedenken de gekste uitdagingen die ze dan uitvoeren. Het zijn ‘opdrachten’ die ze vroeger nooit zouden aangedurfd hebben. Nu dus wel en telkens zorgen ze voor veel leute en plezier. 
Deze keer hebben ze een B&B uitgekozen en daar gaan ze een pyjamafuif houden. Het wordt een hilarische party. Maar dan volgt nog iets anders… Als ze zich maar amuseren! 
En dat geldt ook voor het publiek… zich amuseren!  

Toneelstuk is opgenomen in de digitale leesbib van Toneel Limburg. 
Lode Pools  (†)
Romy Schneider
monoloog met 1D

Korte inhoud: 
Filmactrice Romy Schneider pleegde zelfmoord. De kranten en tijdschriften berichten dit koud, onverschillig en meermaals erg beschuldigend aan haar adres. Zij doen dit zonder de minste uitleg of verantwoording. Zonder de nodige achtergrondinformatie. Alsof zij zomaar, in een zatte bui, zonder de minste reden, de hand aan zichzelf heeft geslagen. Alsof zij het leven nooit heeft liefgehad. Romy verdedigt zich. Zij herbeleeft hoe de omstandigheden haar tot deze wanhoopsdaad hebben gedreven.
Frans Busschots Cursiefjes

Toch nog even stilstaan bij Rome en de Romeinen  
Na de Grieken kwamen de Romeinen. Zij braken de bestaande theaters niet af, maar perfectioneerden de infrastructuur. Al bleef de belichting beperkt tot meestal dierlijk vet dat verbrand werd. Ook de Griekse schrijvers bleven nog een tijd meegaan. Zoals nu nog na meer dan twintig eeuwen. De Griekse auteurs brachten klasse en dat verdwijnt niet zomaar. Ook Romeinse auteurs doen het nu nog. De eeuwen filteren het verleden. Wat toen uniek was, is dat nu ook nog. Alleen mag men niet beginnen met klasse van toen naar moderne vormgeving te verplaatsen. Speel Griekse en Romeinse stukken in hun origineel kader. Een speler met een T-shirt aan met als tekst ‘no time to waste’ is zeker ongepast. En andere opschriften ook. Vind ik toch! 
Bij de Romeinen kwamen hoofdzakelijk twee genres aan bod. Het vroegere drama en treurspel werd overschaduwd door entertainment, plezant spel. Sommige werken van Plautus, Terence en Seneca de Jongere die tot op heden nog bestaan, zetten de samenleving van toen in de kijker. Theater stelde zo de samenleving van toen voor. Het verschil tussen de republikeinse en keizerlijke periode van Rome kwam zo in de kijker te staan.   
 
Lees hier verder

Aangeven auteursrechten 
Aangeven auteursrechten via unisono kan vanaf nu ook via de link in de menubalk "Auteursrechten" om rechtstreeks uw aangifte te doen. U zal daar ook de geldende prijzen voor opvoeringen en muziek terug vinden.
Digitale leesbibliotheek Toneel Limburg
Bekijk hier de nieuwe stukken dit jaar uitgebracht. 
 
-Rechtstreeks inloggen voor de leesbib via de menubalk  
 
Lezen van deze digitale stukken is en blijft volledig gratis voor aangesloten groepen/leden. 
De geplaatste stukken blijven ook steeds leesbaar.  
(reeds 1.400 beschikbare brochures) 
 
Veel leesplezier.
-----------------------------------------------
- Een leesbrochure aanvragen kan meestal ook bij de auteur zelf.
 ----------------------------------------------- 
- Op de facebook pagina van Nieuwe Vlaamse toneelwerken stellen verschillende auteurs hun recentste werken aan u voor.  

GEZOCHT gemotiveerde helpers/medewerkers 
We zoeken nog enkele personen en/of helpende handen in de dagelijkse werking van Cultuurnet Limburg-Toneel Limburg.  
Wie hieraan mee wil werken mag dit doorgeven via het gekende mailadres cultuurnetlimburg@gmail.com  
We geven graag bijkomende informatie.  
Nieuws
Nieuws uit uw groep mag u doorgeven  
naar: info@toneellimburg.be
We plaatsen dit graag op onze nieuwspagina
Data om in het oog te houden
Ontmoetingsmoment
-15 juni 2024
Repertoiredag
-------------
Huldigingen in 2024
Kijk hier wie kan gehuldigd worden

- - - - - - -